За нашата изпитана рецепта за Великденски козунак са нужни следните съставки:
3 яйца + 1 жълтък за намазване /белтъкът може да се добави към тестото/
200 гр. захар
200 мл топло прясно мляко
700 гр. брашно
20 гр. мая /препоръчваме суха/
100 гр. меко краве масло
1 ч.л. сол
Ванилия
Настъргана кора на 1 среден лимон
1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
Стафиди NICS – 100 гр.
Филирани бадеми NICS – 100 гр.
При приготвянето на козунака е важно да се спазва следната последователност. 50 мл. от прясното мляко, 2 супени лъжици от брашното, една супена лъжица от захарта и маята се смесват. Престояват около 15 минути, докато маята се съживи и се образуват въздушни балончета. През това време се разбиват яйцата, заедно със захарта, млякото, солта, кората на лимона, лимоновия сок и ванилията. Сместа с маята се прибавя към яйчената смес, и постепенно се добавя браното. Меси се лепкаво тесто, като кравето масло се добавя малко по малко. Не добавяйте допълнително брашно, тъй като тестото ще стане твърдо, трудно ще втаса, а козунакът ви ще стане сбит. Тестото се оформя и се оставя са втасва около 2 – 2,5 часа. Следва добавяне на стафидите, оформяне на плитка, и второ втасване – около 30 минути.
Козунакът се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса около 40-45 минути. След като престои във фурната около 15 минути, козунакът се намазва с жълтъка, поръсва се с филирани бадеми и захар. Допича се до готовност.