За нашата изпитана рецепта за Великденски козунак са нужни следните съставки:

3 яйца + 1 жълтък за намазване /белтъкът може да се добави към тестото/

200 гр. захар

200 мл топло прясно мляко

700 гр. брашно

20 гр. мая /препоръчваме суха/

100 гр. меко краве масло

1 ч.л. сол

Ванилия

Настъргана кора на 1 среден лимон

1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок

Стафиди NICS – 100 гр.

Филирани бадеми NICS – 100 гр.

При приготвянето на козунака е важно да се спазва следната последователност. 50 мл. от прясното мляко, 2 супени лъжици от брашното, една супена лъжица от захарта и маята се смесват. Престояват около 15 минути, докато маята се съживи и се образуват въздушни балончета. През това време се разбиват яйцата, заедно със захарта, млякото, солта, кората на лимона, лимоновия сок и ванилията. Сместа с маята се прибавя към яйчената смес, и постепенно се добавя браното. Меси се лепкаво тесто, като кравето масло се добавя малко по малко. Не добавяйте допълнително брашно, тъй като тестото ще стане твърдо, трудно ще втаса, а козунакът ви ще стане сбит. Тестото се оформя и се оставя са втасва около 2 – 2,5 часа. Следва добавяне на стафидите, оформяне на плитка, и второ втасване – около 30 минути.

Козунакът се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса около 40-45 минути. След като престои във фурната около 15 минути, козунакът се намазва с жълтъка, поръсва се с филирани бадеми и захар. Допича се до готовност.

collage козунак