Произход: Китай
Годжи бери е познат в България и като мерджан и лиций. Плодът произхожда от Тибетските Хималаи и Северен Китай, където ги наричат „червени диаманти“ заради полезните им свойства.
В химичния състав на годжи бери са включени 18 жизненоважни аминокиселини, както и редица микроелементи – фосфор, цинк, калций, желязо, мед, калий, магнезий, натрий и селен. От гледна точка на витамините, годжи бери съчетава витамини B1, B2, B6, A, E, C. Според последните проучвания количествата витамин C в него са приблизително 500 пъти повече от тези в портокалите. Всичко това прави годжи бери буквално бомба от витамини, минерали и антиоксиданти.
Едни от най-характерните свойства за този плод са регулиране и подобряване работата на имунната система и значително забавяне на процесите на стареене на тъканите.
Годжи бери е добър адаптоген, т.е. въздейства общо терапевтично върху човешкото тяло, укрепва организма и му помага да се справи по-добре в стресови условия.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 243 Kcal |
1017 kJ | |
Мазнини, | 0.32 g |
от които наситени мастни киселини | 0.05 g |
Въглехидрати, | 66 g |
от които захари | 57 g |
Белтъци | 0.9 g |
Фибри | 8.7 g |
Сол | 0.087 g |
Годжи бери се съдържат в следните разновидности на NICS: