Произход: САЩ, Канада
Червенaта боровинка е първото нещо, което впечатлява английските заселници при пристигането им в Америка през XVII век. Много бързо те откриват лечебните свойства на този плод, който днес е известен като един от най-добрите източници на витамини А, С и Е.
Червените плодчета са богати на важните за метаболизма омега-3 и омега-6 мастни киселини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества, флавоноиди, каротеноиди и фитостероли.
Благодарение на високото съдържание на антоцианини, червената боровинка е известна с естествените си антибактериални и противовъзпалителни свойства. Тя помага за понижаването на холестерола и защитава клетките от увреждане. Тези плодовете имат и нисък гликемичен индекс, който е от значение при хранененето на спортисти и повишаването на техните постижения.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 308 Kcal |
1289 kJ | |
Мазнини, | 1.4 g |
от които наситени мастни киселини | 0.1 g |
Въглехидрати, | 82 g |
от които захари | 65 g |
Белтъци | 0.07 g |
Фибри | 5.7 g |
Сол | 0.003 g |
Червена боровинка се съдържа в следните разновидности на NICS: