СУРОВИ ЯДКИ

Суровите ядки съдържат полезни за здравето мазнини и протеини. Микроелементите, които са характерна част от състава им – цинк, манган, селен, магнезий, мед и др., допринасят за здравето на човешкия организъм. Съдържащият се в ядките витамин Е е силен антиоксидант. Малкият брой калории и голямото количество енергия, която осигуряват на тялото, ги прави подходящи за спортисти и дори за най-строгите диети.

 

108x90 sham fastakPistachio32Произход: САЩ, Гърция

Шамфъстъкът е една от ядките, които човекът използва най-дълго в своята история - още от 6000 г. пр. Хр. Той е отличен източник на лесноусвоими протеини, витамини от група В, витамин Е, желязо, мед, калций, калий, фосфор и магнезий.

Шамфъстъкът принадлежи към групата хранителни продукти с най-силни антиоксидантни свойства. Той съдържа и по-малко калории, по-малко мазнини и повече протеини в сравнение с други ядки.

Шамфъстъкът е полезен при силни физически и умствени натоварвания. Благодарение на високите си хранителни стойности, ядките се препоръчват за възстановяване на изтощени организми.

Шамфъстъкът е добър източник на омега-9 мастни киселини, които заедно с витамин Е, спомагат за прочистването на организма.

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 557 Kcal
  2330 kJ
Мазнини, 44 g
от които наситени мастни киселини 5 g
Въглехидрати, 28 g
от които захари 8 g
Белтъци 21 g
Фибри 10.6 g
Сол 0.0025 g

 

Шамфъстък се съдържа в следните разновидности на NICS:

290x100 blueberries pistachios cranberries

Опаковка суров шамфъстък от 200 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин :

 

20200414 pistachio whole

108x90 makadamia

Произход: Южна Африкаmakadiami

Макадамията е ядката с най-твърда черупка, а производителите й я оценяват като най-скъпият орех в света.

Ядката съдържа много високо количество мастни киселини, което намалява нивото на "лошия" холестерол в кръвта. Полезна е за сърцето, паметта и външния вид, заради съдържанието на витамини от групата В и никотинова киселина, както и фосфор, калий, натрий, селен, желязо и калций.

Маслото от макадамия съдържа около 22% омега-7-палмитоидна киселина, която е със силно изразено антиоксидантно действие. Специалистите твърдят, че то има основна роля за забавяне на процесите на стареене на клетката.

 

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 718 Kcal
  3008 kJ
Мазнини, 76 g
от които наситени мастни киселини 12 g
Въглехидрати, 14 g
от които захари 5 g
Белтъци 8 g
Фибри 9 g
Сол 0.005 g

 

Макадамия се съдържа в следните разновидности на NICS:

290x100 macadamia cherries hezelnuts

Опаковка сурова макадамия от 200 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:

 

2020 macadamia

108x90 badem

Произход: САЩ

Kernal Pile

Бадемите са определяни като най-богати на хранителни вещества сред всички ядки. Те са добър източник на витамини от група В, калций, калий, фосфор, манган, желязо и цинк. Тези ароматни ядки съдържат здравословни мазнини и високоенергийни хранителни вещества.

Добре известни са и медицинските ползи от бадемите като мощен антиоксидант, който подпомага укрепването на имунната система, намалява риска от сърдечни болести, а наличието на магнезий допринася за избягването на сърдечен удар. Съдържащият се в тях протеин участва в изграждането на костите, мускулите, кожата и кръвта. Бадемите имат в състава си рибофлавин и L-карнитин, които доказано повишават мозъчната активност и намаляват опасността от болестта на Алцхаймер. Фосфорът в бадемите помага за подсилване на костната система и зъбите. С високото си съдържание на мононенаситени мастни киселини (омега-9), бадемите успешно понижават холестерола.

Няколко бадема на ден гарантирано помагат на организма ни да си набави енергия, без да приемаме излишни мазнини и допълнителни калории.

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 575 Kcal
  2406 kJ
Мазнини, 49 g
от които наситени мастни киселини 4 g
Въглехидрати, 22 g
от които захари 4 g
Белтъци 21 g
Фибри 12 g
Сол 0.001 g

 

Бадеми се съдържат в следните разновидности на NICS:

290x100 almonds cranberries pumpkin290x100 almond cacao blackcurrant290x100 apples pecan cinnamon290x100 blueberries pistachios cranberries290x100 cashew gojiberry pecan290x100 chia apricot brazil

 

Опаковка суров бадем от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:

2020 almond

108x90 kashu

Произход: Виетнам

cashew big

Кашуто, което всички познаваме, а ние ползваме за създаването на някои от никсчетата, всъщност е семето на дървото кашу. То израства на върха на плода - т.нар. кашу-ябълка, макар да го наричаме ядка.

Кашуто е щедро на мононенаситени мастни киселини, витамини от група В, калций, калий, фосфор, мед, селен, магнезий, желязо и цинк. Богато е и на лесноусвоими протеини.

Има нисък гликемичен индекс (22+/-5) и нисък коефициент на гликемично зареждане (2,86/50 g). Това го прави препоръчителна част от диетата на хората с наднормено тегло и диабетиците. Подобно на други ядки, кашуто помага срещу затлъстяването и проблеми с жлъчката. Наличието на елемента мед спомага за повишаване на енергийните нива в тялото.

Кашуто повишава устойчивостта на организма към стрес и понижава нивото на холестерола, има свойствата на антиоксидант и благоприятства кръвоносните съдове и костите.

 

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 553 Kcal
  2313 kJ
Мазнини, 44 g
от които наситени мастни киселини 7.7 g
Въглехидрати, 30 g
от които захари 6 g
Белтъци 18.2 g
Фибри 3.3 g
Сол 0.012 g

 

Кашу се съдържа в следните разновидности на NICS:

290x100 almonds cranberries pumpkin290x100 almond cacao blackcurrant290x100 apples pecan cinnamon290x100 blueberries pistachios cranberries290x100 cashew gojiberry pecan290x100 chia apricot brazil290x100 macadamia cherries hezelnuts
 
Опаковка сурово кашу от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
20200414 cashew

108x90 pekan

Произход: САЩ

pecan big

Пеканът е идеалната ядка за пълноценно хранене.

Известен още и като „маслен орех“, пеканът е богат на омега-3 и омега-6 мастни киселини, помагащи за крепко здраве. Съдържа витамини от групите А и B, както и особена форма на витамин Е, която предпазва организма от възпаления. В този орех има много минерали - магнезий, калций, фосфор, цинк, селен, калий.

Пеканът е един от най-добрите източници на лесноусвоими протеини.

За разлика от останалите орехи, ядките на пекана имат нежна текстура, която ги прави лесни за храносмилане. Имат свойствата да понижават високия холестерол, а високото съдържание на манган помага на щитовидната жлеза.

 

 

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 691 Kcal
  2891 kJ
Мазнини, 72 g
от които наситени мастни киселини 6 g
Въглехидрати, 14 g
от които захари 4 g
Белтъци 10 g
Фибри 9 g
Сол 0 g

 

Пекан се съдържа в следните разновидности на NICS:

290x100 apples pecan cinnamon290x100 cashew gojiberry pecan
 
Опаковка суров пекан от 200 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
20200414 pecan 1

108x90 brazil

Произход: Боливия

brazil nuts big

Няма по-добър начин да си набавим елемента селен от това да ядем бразилски орехи. Две ядки на ден осигуряват нужното количество от „микроелемента на дълголетието“, както е известен селенът. Той има много силни антиоксидантни свойства и се бори със свободните радикали, които са основната причина за състаряването на клетките.

Бразилските орехи са с най-високо съдържание на протеини и има силен противовъзпалителен и регенериращ ефект. В химичния състав на тези ядки от амазонските гори влизат и витамини С, В6 и Е, омега-3 и омега-6 мастни киселини, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Заради съдържащите се в бразилския орех фибри и протеини, той се използва за контролиране на чувството на глад.

Бразилският орех стимулира производството на тестостерон в мъжкия организъм, понижава холестерола и кръвната захар.

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 656 Kcal
  2740 kJ
Мазнини, 66 g
от които наситени мастни киселини 15 g
Въглехидрати, 12 g
от които захари 2 g
Белтъци 14 g
Фибри 8 g
Сол 0.03 g

 

Бразилски орех се съдържа в следните разновидности на NICS:

290x100 chia apricot brazil
 
Опаковка суров бразилски орех от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
2020 Brazil nuts
 

108x90 leshnik

Произход: Турция

leshnik big

Древните римляни и елините използвали лешниците като лечебно средство. Те знаели полезните свойства на тези ядки, богати на калий, калций, фосфор, манган, магнезий, желязо, мед и цинк, а също и значимо количество йод.

Лешниците са добър източник на витамини Е и В, които са силен антиоксидант. Имат високо съдържание на фолиева киселина, която спомага за множенето на клетките. Богати са и на манган, който участва в процесите на растеж в организма.

Лешниците подобряват функцията на сърцето и намаляват нивата на “лошия” холестерол. 88% от мазнините на тези ядки са ненаситени, а в тях почти няма въглехидрати. Затова, според специалистите по хранене, те са много подходящи за диети.

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 628 Kcal
  2627 kJ
Мазнини, 61 g
от които наситени мастни киселини 4.5 g
Въглехидрати, 17 g
от които захари 4.3 g
Белтъци 15 g
Фибри 12.5 g
Сол 0 g

 

Лешници се съдържа в следните разновидности на NICS:

290x100 macadamia cherries hezelnuts
 
Опаковка суров лешник от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
20200331 hazelnuts
 

108x90 cacao

Произход: Белгия

cocoa big

Ядките на какаото са богати на много витамини, като съдържат общо над 200 съединения. Доставят на организма нужните количества мед и калий, които са важни за сърдечно-съдовата система. Магнезият и калцият в зърната пък спомагат за правилното функциониране на всички основни органи.

Много изследвания показват, че какаовите зърна са един от най-добрите източници на антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане и преждевременно остаряване. В какаото те са в пъти повече от тези в зеления чай, боровинките и червеното вино.

Какаото подобрява метаболизма, дава енергия и кара тялото да се чувства бодро и свежо.

Заради високото съдържание на триптофан, какаовите зърна мигновено покачват настроението и действат като естествен антидепресант. Когато приемаме какаови зърна, в организма ни се отделят хормони на щастието – ендорфин и серотонин.

 

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 464 Kcal
  1941 kJ
Мазнини, 43 g
от които наситени мастни киселини 25 g
Въглехидрати, 36 g
от които захари 0 g
Белтъци 14 g
Фибри 32 g
Сол 0 g

 

Какаови зърна се съдържа в следните разновидности на NICS:

290x100 almond cacao blackcurrant
Опаковка какаови зърна от 150 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
20200617 cacao nibs